Колико је образовање битно?

Студенткиња ВШАР, Јована Танасијевић поделила је са нама нека своја размишљања на питање: Колико је образовање битно?

Уписавши факултет, са 19 година, студенти заправо нису потпуно свесни шта их очекује током школовања. Образовање почиње много раније, онда када постанемо свесни себе, почињемо и да учимо.

Студирање је само једна од фаза у образовању. Као што ни учење није само оно што се научи у школама. Школе су ту да би се лакше припремили за „свет одраслих“.

Не постоји ништа важније од образовања. Ту је улог највећи. Наша будућност зависи од квалитетног образовања у садашњости. – Arnold Švarceneger.

Многи студенти, током студирања, мењају начин живота какав су имали пре тога.

Неки сматрају факултет обавезом, теретом, под притиском су, и тада често не схватају старије и искусније када кажу како је управо тај период најбољи период живота. Међутим, можда су старији заправо у праву. Током студија стичемо нова пријатељства, нова искуства, откривамо наше способности и вештине,  упознајемо себе и у целом том процесу формирамо нешто јако важно – своју личност.

Студентски живот не чини само одлазак на факултет и обављање обавеза у вези са њим. Он је често и много више од тога. Све што научимо у школи користило би да применимо и на друге ствари које нису повезане директно са материјом, као што је, на пример, наш друштвени живот.

Много лакше ћемо испунити своје студентске обавезе, оно због чега смо и уписали факултет, уколико имамо неког да нам помогне, са ким можемо да прошетамо, скренемо мисли, опустимо се, причамо, можда заједно и дођемо до неке нове идеје за побољшање нашег студентског живота.

Образовање, то је оно што остане након што заборавите шта сте научили у школи - Алберт Ајнштајн.

Треба дати свој максимум и тежити вишим циљевима, али и успони и падови су пожељни. Током целог живота суочени смо са борбом између те две супротности, а током студија учимо и како да се „носимо“ са њима и понашамо у различитим животним ситуацијама.

Постоје и другачији студенти, они који сматрају да оно што науче, не треба да деле са другима, већ се удаљавају од друштва, не схватајући да је тимски рад доста бољи од индивидуалног (синергетски ефекат). Ово је такође нешто што се мења са искуством.

Дружити се, помагати, отпочети можда неки сопствени бизнис,  шта год он био, одлазак са друштвом на излете, учествовање у друштвеним играма и слично, умногоме олакшава наш живот и студирање, и помаже нам да будемо не само бољи стручњаци онога за шта смо се определили, већ и бољи људи.

Диплома није знак да је човек који је има готов производ, већ да је спреман за живот – Edvard Moli.

Након студија, образовање није завршено, и слободно се може рећи да је факултет само једно степениште образовног процеса.

Као што се каже „Човек се учи док је жив“, на факултетима не учимо само шта ћемо писати у билансима стања, разлике између лидера и менаџера и слично, већ на њима учимо да се пре свега сналазимо у животу.