Дан планете Земље 2017.

Данас је дан планете Земље. Дан када се више него других дана указује пажња проблемима са којима се планета суочава. Могли бисмо се овде бавити истицањем свих последица које ови проблеми узрокују, али ћемо се бавити само једним фундаменталним – климом. Пре пар дана добили смо подсетник који нам је нешто врло јасно поручио – клима је све више непредвидљива.

Многе научно-истраживачке агенције широм света, прогласиле су 2016. годину најтоплијом од када се бележе ове статистике. На прво место сада претендује да дође и 2017. година.

Очитавања са глобалних станица широм света које прате тренд загревања Земље од 1880. године до данас. Рекордно топле године су истакнуте у колони десно, са 2016. годином као најтоплијом до сада. Заслуга: Џошуа Стивенс/НАСА (Joshua Stevens NASA, Earth Observatory)

Овај тренд тежи да се настави и у годинама које следе. Из тог разлога, подизање свести о мерама и праксама којима свако од нас као појединац или организација може да допринесе од великог је значаја.

Активности које се спроводе у оквиру ВШАР која је укључена у међународни програм „Eco Schools“ (Еко школа) представљају један од корака ка подизању свести о овим битним питањима. Овај програм укључује 57 школа у Србији на челу са 2773 наставника и кроз њега се непосредно едукује око 29 939 студената и ученика.

Студенти ВШАР у Еко патроли

  
Не требамо заборавити студијски програм заштите животне средине који систематски обучава будуће студенте о важним питањима заштите животне средине. Нова лабораторија ВШАР један је степеник више ка стручнијем истраживању индикатора животне средине у нашој општини и шире.

Аранђеловац

Истина је да је Аранђеловац претпрошле године изгубио нешто од својих „зелених плућа“ када је због радова на главној улици дрвеће уклоњено, али већ овог пролећа можемо приметити бујан раст нових садница које указују на будућу зелену раскош града.

Оно што је врло значајно за Аранђеловац јесте пројекат ЛЕАП – план активности у области животне средине на локалном нивоу. ЛЕАП је документ који прецизно дефинише приоритете у области заштите животне средине и план активности за њихову реализацију. Он обухвата постојеће стање животне средине, укључујући га у званичне поступке планирања.Циљеви израде ЛЕАП-а општине Аранђеловац су да:

– Идентификује, процени и рангира проблеме у области животне средине на територији општине Аранђеловац базиране на ризицима везаним за здравље, животну средину и укупан квалитет живота;
– Направи план активности у области заштите животне средине на територији општине Аранђеловац;
– Промовише јавну свест и одговорност за заштиту животне средине и повећа јавну подршку инвестицијама у тој области;
– Укључи најширу јавност у процес планирања и израде документа;
– Створи одговарајући документ у циљу приступа финансијским средствима намењеним за заштиту животне средине из регионалних, републичких и међународних извора;
– Подржи изградњу капацитета и мотивише локално становништво да се ефикасно и одрживо односе према проблемима из области животне средине, како би били укључени у овај ЛЕАП документ.

Сазнајте више о ЛЕАП-у овде.