Обележавање Светског дана вода и у ВШАР

Традиционално, Светски дан вода, 22. март, обележава се широм света од 1992. године, на основу резолуције Генералне скупштине Уједињених нација, са циљем да укаже на важност што рационалнијег коришћења воде у производњи, на бољи пренос енергије и начине на које се вода може користити.

Уједно, то је и дан којег ће и ове године бити указано на чињеницу да више од милијарду људи у свету нема воду или нема никакав приступ води која је безбедна за пиће, те је с тога неопходно спречити хуманитарну катастрофу због њеног недостатка.

Познато је да се око осам посто глобалне енергије користи за пумпање, лечење и транспорт воде до различитих потрошача.
УН у сарадњи са својим чланицама и другим актерима усмерава пажњу на водно-енергетски потенцијал, посебно обраћајући пажњу на оне који живе у нехигијенским насељима и сиромашним руралним подручјима, односно како да преживе без приступа здравој води за пиће.

Посебна пажња ове године приликом обележавања Светског дана вода биће усмерена на то како да се идентификују примери најбоље праксе које могу да створе и утичу на очување воде и њених ресурса, а ову праксу наставиће студенти и професори Високе школе струковних студија у Аранђеловцу бројним активностима и креативним радионицама које ће бити организоване на Тргу у Аранђеловцу, 22. марта 2018. године.