ВШАР интервју: Драгана Србљанин, кустос Винарије Александровић

Драгана Србљанин, струковни менаџер туризма и угоститељства у пословне воде упловила је одмах након завршетка школе. Велика љубав према винском туризму, као младој грани туризма и интересовање за технологију припреме вина довели су је на место кустоса винског туризма у реномираној Винарији Александровић у Винчи.

ВШАР: Реци нам нешто више о себи?

Драгана: Ја сам Драгана Србљанин, рођена сам 1994. године и живим у Тополи надомак села Винча у коме сада радим. Завршила сам средњу економску школу у Аранђеловцу где сам стекла звање економског техничара и након ње уписала Високу школу струковних студија Аранђеловац на којој сам дипломирала као Струковни менаџер туризма и угоститељства.

ВШАР: Да ли си одмах након завршетка ВШАР тражила посао?

Драгана: Занимљиво је да посао уопште и нисам почела да тражим, већ је он пронашао мене.

Ево како је то било. Изабрала сам тему за дипломски рад, под називом “Потенцијали и ограничења развоја винског туризма Шумадије”. Обзиром да су извори информација и литература о овој теми јако оскудни, помоћ ми је била више него потребна. Одлучила сам да се обратим господину Урошу Костићу, који је директор винског туризма у Винарији Александровић и његовој супрузи Драгани, како би ми помогли јер су они у том свету већ дужи временски период. Они су погледали мој рад и дали ми неке важне смернице којима сам се служила у писању рада.

Дипломирала сам 30. септембра 2016. године, а само пар месеци од тога, господин Урош ме је позвао и понудио ми посао, што сам радо прихватила.

ВШАР: Можеш ли нам рећи нешто више о Винарији Александровић?

Драгана: Винарија Александровић је приватна винарија која се бави производњом вина од 90-тих година и од мале породичне винарије постала је једна од лидерских винарија не само у Србији већ и у региону. Осим производње вина, упоредо се Винарија бави и винским туризмом и то је нешто што је такође краси и издваја.

Мислим да пружа једно посебно место у Тополи и околини које људи могу да посете.

 

ВШАР: Како изгледа један твој радни дан?

Драгана: Моје радно место у Винарији Александровић је место кустоса, што подразумева вођење група људи кроз вински подрум и упознавање са историјом и технологијом производње вина у Винарији Александровић. Такође, још једно од мојих примарних задужења је продаја вина у Винском шопу, као и служење вина гостима који нас посете ради дегустације вина.

ВШАР: Сматраш ли да је чињеница што си завршила Високу школу струковних студија била пресудна за твоје запошљавање?

Драгана: Да! У току студирања из многих предмета у којима се помињала тема винског туризам или производња вина увек сам била заинтересована. Из предмета “Посебни облици туризма” или “Менаџмент туристичких дестинација” када смо радили формирање туристичких понуда, увек сам се опредељивала да обрадим тему/понуду винског туризма. Из “Санитарне исправности хране и пића” највише ме је интересовала технологија, односно производња вина. Тако да слободно могу да кажем да сам студирањем научила доста о томе што ме је интересовало и касније помогло.

Није ми био циљ да након школовања напустим земљу, да одем негде даље, већ да останем овде, близу своје породице. Како је Топола место богато културно-историјским знаменитостима и воћарски крај без одговарајуће инфраструктуре, хотела, ресторана, вински туризам ми се учинио као нешто где постоји шанса и прилика за запослење.

ВШАР: Колико ти знања која си стекла студирањем на ВШАР користе на позицији на којој си тренутно запослена?

Драгана: Користила су ми значајно. На пример – Рачуноводство, као једносеместрални предмет мени сада много значи. При затварању касе, извлачењу калкулација. Могу слободно да кажем да сам била поносна, не на себе, колико на Школу због терминологије којом сам владала када сам почела да радим. Због свих туристичких термина са којима сам располагала, а које сам усвајала током израде семинарских радова, презентација које смо држали.

Сећам се прве групе коју сам водила кроз вински подрум. Била сам врло убедљива и ако нисам владала материјом, а то је управо због тога што нисам имала трему, веровала сам у себе и што сам била припремљена на то током школовања и држањем презентација у Школи.

Драгана Србљанин, дипломирани студент ВШАР на студијском програм Менаџмент у туризму и угоститељству

Шта би поручила онима који тренутно студирају, на шта треба посебно да обрате пажњу?

Драгана: Школовање није само оцена, није само бод, него стварно знање које носиш након. Кад имаш знање много је лакше да нађеш посао али и да спознаш себе, што је још важније. Кроз процес школовања изучавањем различитих предмета из више области људи могу ближе одредити чиме желе да се баве у будућности.

Да ли си остала у контакту са колегама или професорима са студија?

Драгана: Јесам. Били смо мала група, прва генерација Менаџмента у туризму и угоститељству, слагали смо и са доста њих сам остала у контакту. Такође сам остала у контакту и са професорима, увек ми буде драго када их сретнем и мислим да је задовољство обострано, што ми посебно импонује и значи.