ВШАР интервју: Маја Ерић, референт фактурисања у финансијском сектору ЈКСП Топола

У данашње време, када је радити посао који волиш идеал коме сви теже, корисно је научити нешто више о овој теми из искуства других људи.

У овом ВШАР интервјуу, разговарамо са Мајом Ерић, струковним инжењером информационих технологија на ВШАР која ради посао који пре свега воли и који је инспирише да се развија и иде још даље.

ВШАР: Реци нам нешто више о себи?

Завршила сам студије Информационих технологија на ВШАР, а остало ми је још пар дана до завршетка специјалистичких студија на Високој Школи Електротехнике и Рачунарства у Београду, где сам кандидат за мастер студије Електротехнике и Рачунарства. Ту сам школу одабрала према препоруци директора ВШАР који ме је упутио када сам се информисала око наставка свог образовања. Оно што бих истакла јесте да ми је знање које сам понела из ВШАР било више него довољно и корисно када сам тамо наставила студије.

Од марта месеца 2018. године, постала сам члан Привредне Коморе Србије у Београду, након што сам добила лиценцу за Професионално управљање. Поред тога, готово сваког месеца учествујем на новим обукама и стичем додатне квалификације кроз сертификате међу којима бих истакла седам различитих сертификат Omni data (Друштво за пројектовање ИС), стечени на програму обуке за управљање подацима у индустрији комуналних услуга.

Иначе сам мајка троје деце, супруга, ћерка и сестра и то су мени најбитније улоге које могу да имам у животу.

ВШАР: Како је изгледао процес тражења посла након завршетка студија?

Када сам завршила студије, буквално када сам узела диплому у руке, кренула сам да тражим посао и одмах сам се пријавила у Националну Службу за Запошљавање. Упоредо сам послала понуде на иностране сајтове, широм Европе, чак и у Азији у Дохи сам аплицирала за посао, јер ми игром случаја, тамо живе рођена браћа, професионални одбојкаши.

Mогу рећи да је наша диплома и звање које се стиче дипломирањем на ВШАР – bachelor, врло атрактивнa иностраним компанијама и да су ми понуде стизале из дана у дан. Било је различитих врста ИТ послова, и све су понуде биле финансијски и професионално врло интересантне.

У моменту када сам чврсто одлучила да одем и припремала породицу за тај тренутак јер, као што сам споменула мајка сам троје деце, стигао ми је позив из Националне Службе Запошљавања.
У питању је било Јавно Комунално Стамбено Предузеће “Топола”, јавни сектор, при општини Топола.

По прихватању мог позива НСЗ, контактирала ме је директора предузећа Тања Цветковић, којој сам бескрајно захвална јер ми је пружила прилику да покажем и искористим своје знање и то баш у свом граду, у Тополи, што је за мене веома битно.

Обавестила ме је детаљније о упражњеном месту, о томе да се ради на базама података, врло озбиљним извештајима који прате многобројне пројекте у циљу непрекидног побољшања пословања фирме и да су задаци радног места захтевни, јер подразумевају високу тачност располагања подацима, нарочито преко SQL упита.

Неки од проблема са којима сам се суочила били су представљени у виду задатака како извршити уштеду и рационално коришћење воде, одвођење и пречишћавање отпадних вода, изношење смећа у складу са еколошким нормама и наравно како поједноставити и унапредити наплату потраживања.

ВШАР: Опиши нам нешто више о послу којим се тренутно бавиш?

Посао је врло одговоран, јер се налази у најодговорнијем сектору од свих – финансијском, у смислу да би фирма опстала потребно је финансијски је обезбедити. Када сам први пут села за компјутер на радном месту, приметила сам да је у питању сличан програм ономе који смо учили на Базама података на ВШАР. Разлика је што је овај програм био специјализован за делатност фирме, али сам захваљујући претходном знању савладала га за врло кратак период иако су ме колеге упозоравале да је програм веома комплексан.

Главне обавезе се тичу фактурисања. Поред тога ту су и редовни извештаји које Служба Наплате испоручује другим службама. Оно што бих истакла овде јесте да ми је предмет Статистика са ВШАР нарочито помогао приликом извршавања ових пословних активности. Нисам имала предходно знање из области економије док нисам похађала овај предмет, тако да ми је он нарочито био користан на новом радном месту. Ту су ми такође помогли и Програмски језици и Базе података, које сам споменула.

Радом у наменском програму НАПЛАТА-специјализован обрачунско-наплатни систем, и у договору са осталим колегама приметили смо детаље које треба унапредити и у разговору са програмерима развијали програм у user-friendly правцу, што је било јако инересантно и битно како за мене, тако и за колеге и фирму.

ВШАР: Сматраш ли да је чињеница што си завршила Високу школу била пресудна за твоје запошљавање?

Наравно, то се може видети из мог претходног одговора јер је све на новом послу било повезано са знањем које сам стекла управо на ВШАР.

ВШАР: Шта би поручила онима који тренутно студирају, на шта треба посебно да обрате пажњу?

Да искористе максимално знање које им пружа школа. Да се више консултују и комуницирају са професорима. Ја сам на свом примеру открила колико су професори на ВШАР отворени за сваки вид комуникације и сарадње.

Напоменула бих да сам ја у својој 31. години уписала ВШАР, уз све пратеће дневне обавезе које може да има пре свега мајка и супруга, студирала сам у корак са осталим студентима и све испите сам дала у року. Нема изговора кад имаш јасан циљ и жељу, на ВШАР-у су професори ту буквално 24h за све студенте и одлично знају да процене и помогну индивидуално, што је стварно реткост и приоритет имати током студирања.

Са професорима треба уско сарађивати око свих питања која се тичу студирања. Посебно бих поздравила овом приликом професоре, др Слободанку Филиповић, проф. др Мирослава Марковића, проф Тијану Матејић и наравно др Ђорђа Михаиловића, на које сам поносна што су били баш моји професори.

ВШАР: Да ли си остала у контакту са колегама и професорима са студија?

Наравно, остала сам у контакту са професорима, а на специјалистичким студијама које тренутно похађам су и неке од мојих колега са ВШАР, који су као и ја показали завидно знање које су понели из ВШАР.