Информационе технологије

Будућност није мoгyћe замислити без информационих технологија (ИТ) и људи који ћe те потенцијале користити. ИТ су део наше свакодневице, присутне у свим сферама пословања. Зашто не би биле део твог будућег позива?

Једина смо висока школа која у сарадњи са ФОН-ом реализује студијски програм ИТ. Савремен програм, конципиран по узору на ИТС ФОН-а са домаћим предавачима и са предавачима са ФОН-а. Садржај предмета чини овај студијски програм врло применљивим у пракси.

Уз студије на овом програму, као и на осталим програмима ВШАР, мoгyћe је стицање ECDL сертификата (Европски признат сертификат руковања рачунарима).

Све већа примена информационих система код нас и у свету довела је до тога да се већа пажња посвети образовању стручњака у области рачунарских наука.

Разлози за увођење новог студијског програма Информационе технологије су много већи и могу се на основу релевантних података пренети на закључке да се у непосредном окружењу налази више средњих техничких школа које спроводе програме нижег нивоа, који су увод у студијски програм Информационе технологије на ВШАР.
Такође, препознате су потребе тржишта рада за профилом струковног информатичара.

Број уписних места

Студијски програм

Буџет*

Самофинансирање

Збир

Информационе технологије 25 25 50

*број буџетских студената је одобрен од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Сазнај више ↓

Сврха студијског програма

Сврха студијског програма Информационе технологије је да формира базу знања која је неопходна савременим информатичарима. Дипломирани студенти стичу вештине и знања која су им потребна да би се суочили са изазовима будућег посла у областима и системима који су ослоњени на рачунарске, информационе, комуникационе и мултимедијалне технологије. Како се област информатике и рачунарских наука непрестано развија, студенти студијског програма Информационе технологије теже ка константним истраживањима.

Сврха студијског програма је и да образује студенте који по дипломирању  морају бити спремни да:

– Пренесу знања и примене их у организацијама које у свом пословању имају или планирају да уведу рачунарске и информационе системе, или комунукационе или мултимедијалне технологије.
– Администрирају, надзиру, руководе, одржавају ресурсе и системе рачунарских, информационих и комуникационих технологија појединаца и организација.
– Истражују, развијају знања  упоредо са новим технологијама и прате промене у правцима развоја рачунарских, информацино-комуникационих технологија.
– Разумеју и дају допринос научним, математичким и теоретским основама на којима су рачунарске, информационе, комуникационе и мултимедијалне технологије засноване.
– По завршетку студија, студенти су едуковани да пруже решења за већину  проблема који су свакодневни у функционисању информационих система.

Неке од позиција које дипломирани студенти информационих технологија могу заузети су :

– Администратор система;
– Мрежни техничар;
– Пројектант софтвера;
– Програмер база података;
– Системски програмер;
– Апликациони програмер;
– Инжењер за анализу система;
– Стручњак за комуникационе системе;
– Администратор рачунарске мреже;
– Наставник информатике;
– Менаџер/администратор базе података;
– Консултант за информационе технологије;
– Менаџер информационо комуникационих технологија;
– Специјалиста за мултимедијалне системе;
– Web дизајнер;
– Администратор е–система;

Додатне информације ►

 


Примај новости о ВШАР на свој е-маил